Tanninok és savak a kávéban

A kávé rengeteg savat tartalma, amelyeknek sokféle egészségügyi előnyét jelentették. A pörkölt kávéban három alapvető sav található, ezek az alifás savak, a klorogénsav, illetve a fenolos és aliciklusos savak. A kávé ezenfelül szervezetlen savat is tartalmaz, méghozzá foszforsavat. A jelenlévő savak és azok koncentrációi nagymértékben függenek a kávébab típusától és pörkölésétől.

Zöldkávé

Csersav

A csersav, más néven a galluszsav a fanyar növényi sav, amelynek biológiai célja egyelőre ismeretlen, bár a biológusok és ökológusok feltételezik, hogy ezt a savat a növények azért termelik, hogy távol tartsák maguktól a kórokozókat.
 

Klorogénsav

A klorogénsav körülbelül 7%-át jelenti a kávénak, így a kutatók szerint jórészt ez a sav határozza meg a kávé savasságát, savas ízét. A klorogénsavak eredményezik a kávé fanyar ízét és ez járul hozzá a kávé testes ízéhez. Több, mint 17 féle klorogénsavat izoláltak a kávéból, melyek közül egyébként nagy része lebomlik a pörkölési folyamat során. Egy 2007-es tanulmány azt sugallja, hogy a klorogénsav nagyon fontos szerepet játszik a glükóz hasznosításában, ezzel ösztönözve a fogyást, illetve így járulva hozzá a cukorbetegség kezelésében.
 

Alifás savak

Az alifás savak általában fehérjékhez, aminosavhoz tapadva jelennek meg a kávéban. A kávé legalább egy utcat alifás savat tartalmaz beleértve az ecetsavat, a citromsavat, a tejsavat, az almasavat és a piroszőlősavat. Zöld formájában a kávébab csak elhanyagolható mennyiségű alifás savat tartalmaz, így ezek a savak - a klorogénsavval ellentétben - a pörkölt kávéban léteznek nagyon koncenrációban.
 

Fenolos és aliciklikus savak

A kávé gazdag fenolos savakban is, például kávésavban, ferulinsavban, kinasavban és egyéb savakban. Ezek igen erős antioxidánsok, hasonlóan a klorogénsavakhoz, így képesek semlegesíteni a káros szabad gyököket. Segítenek tehát a rákkeltő anyagok elpusztításában, így a kávé ezen savjai igen hasznosak.

Klorogénsavas termékek széles választéka
Újdonság

DR Herz Zöld KávéForte + C-vitamin+Glükomannán 60db

DR Herz Zöld Kávé Forte + C-vitamin+Glükomannán 60db

Kapszulánként 300 mg zöld kávé extraktummal, jól felszívódó cinkkel és krómmal, C-vitaminnal

Ár: 2770 Ft
Megnézem
Újdonság

GreenSlim Zöld Kávéés Zöld Tea kapszula 60 db

GreenSlim Zöld Kávé és Zöld Tea kapszula 60 db

Erőteljes zsírégető hatású, segíthet az emésztési problémák megelőzésében, hatékony élénkítő.

Ár: 2740 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!