A kávé az egyik legnépszerűbb ital a világon, naponta átlagosan 1,5 millió csészével fogyasztanak belőle a világon. A kávé hagyományosan egy felpörgető, ébresztő italnak számít, azonban a kutatók számos olyan anyagot találtak benne, amely segíthet a súlyvesztés elősegítésében - különösen akkor, ha nem pörkölt, fekete kávéként fogyasztjuk, hanem zöld kávéként.
A zöld kávé fogyókúrás tulajdonságait egyfajta antioxidánsnak köszönheti, az úgynvezett klorogénsavnak (CGA). A klorogénsav gátolja a glükóz felszívódását a vékonybélben, valamint a glükóz felszabadulását a májból a keringésbe. Ez a hatás csökkenti a glükóz hatékonyságát a véráramban, így a szervezet el kezd a zsírsejtekre támaszkodni az energiafelvétel szempontjából és nem a szénhidrátokat használja fel erre a célra, ennek köszönhetően a testzsír mennyisége el kezd csökkenni.
A klorogénsav nagy mennyiségben van jelen a zöld kávében és kisebb mennyiségben a pörkölt kávéban, mivel ez az anyag a pörkölés során lebomlik. A Kalifornia Egyetem jelentése szerint a zöld kávébabban körülbelül 34,4-41,6 mg klorogénsav van. Ez a mennyiség csaknem a felére csökken egy 12 perces, 230 Celsius fokos pörkölés során, illetve 21 per alatt teljesen ki lehet üríteni a kávé klorogénsav tartalmát.
Számos tanulmány igazolta a zöld kávé fogyókúrás hatékonyságát, köztük egy 2007-es vizsgálat, amely a The Journal of International Medical Research folyóiratban jelent meg. A tanulmány középpontjában a zöld kávé, arabica, illetve robusta pörkölt kávék álltak. A résztvevők naponta 11 gramm kávét ittak, 12 héten keresztül. A 12. hét végén a zöld kávét fogyasztók átlagosan 5,4 kilogrammtól szabadultak meg, míg a fekete kávét fogyasztók összesen átlagosan 1,7 kilogrammtól szabadultak meg. A testzsír aránya is nagymértékben csökkent a zöld kávé esetében.
Míg a hagyományos fekete kávé pörkölt kávészemekből készül, addig a zöld kávé friss kávébabból kerül előállításra. A zöld kávéban számos egészségügyi előnyét bizonyították már be. Úgy tánik, hogy a zöld kávé előnyeit két fő összetevőjének köszönheti: a koffeinnek és a klorogénsavnak, ami egyfajta antioxidáns.
Egy 2006-os tanulmány szerint a zöld kávébab képes csökkenteni a testsúlyt, illetve a testzsír mennyiségét, illetve a zsír összetételét a májban. A hatás hasonló volt azoknál a kísérleteknél, ahol nem kávébabot használtak, hanem izolált klorogénsavat és koffeint, ami azt sugallja, hogy ezek a vegyületek felelősek ezekért a hatásokért. A klorogénsavak nagy koncentrációban találhatóak meg a zöld kávéban, ami teljesen jól emészthető és felszívható az emberek számára.
Amellett, hogy a klorogénsav fontos a súlyvesztés elősegítésében, a vérnyomást is képes csökkenteni. Egy 2006-os kutatás szerint naponta 140 mg zöld kávébab kivonat képes csökkenteni a vérnyomást. Ráadásul a zöld kávénak nincsenek mellékhatása, ami arra utal, hogy a zöld kávé biztonságosan segít a magas vérnyomás csökkentésében.
A zöld kávéban található koffein képes javítani a hangulatot és az agyi aktivitást. A koffein javítja a reakcióidőt, növeli az éberséget és a memóriát, illetve csökkenti a fáradtságot, így javítja a kognitív teljesítményt. A zöld kávé 38-400 mg koffeint tartalmazhat, tehát a fekete kávéhoz hasonlóan ez is képes élénkíteni.
A zöld kávéban nagyon sok antioxidáns van jelen, olyan vegyületek, amelyek csökkentik a hatását a sejtkárosító szabad gyököknek a szervezetben. Ennek köszönhetően a zöld kávé egészségesebbé tesz, azáltal, hogy csökkenti a sejtekben az oxidatív stressz nagyságát. Egy 2004-es tanulmány szerint a zöld kávé klorogénsavjai igen erős antioxidánsként viselkednek. Ezekről az antioxidánsokról az is kiderül, hogy négyféle rákos sejttel szemben is képesek fellépni, ami arra utal, hogy a zöld kávé hasznos lehet bizonyos daganatos betegségek megelőzésében.
Kapszulánként 300 mg zöld kávé extraktummal, jól felszívódó cinkkel és krómmal, C-vitaminnal
Erőteljes zsírégető hatású, segíthet az emésztési problémák megelőzésében, hatékony élénkítő.